top of page

Ați fi dispuși să vă schimbați radical obiceiurile alimentare pentru a salva planeta?

Actualizată în: 31 oct. 2022



Ați consuma mai rar un șnițel vienez sau un antricot de vită la grătar pentru a reduce emisiile poluante, defrișarea pădurilor amazoniene și exploatarea intensivă a terenurilor agricole? Noi, la restaurantul Casa Bunicii nu vindem foarte multa carne de vita insa merita sa punem intrebarea.


Recent, Valentin Lazea, economistul-șef al Băncii Naționale a României ne invita pe toți să facem sacrificii pentru a supraviețui împreună, renunțând să mai trăim "business as usual".

Una dintre recomandările sale era aceea de a mânca mai puțină carne roșie, mai ales carne de vită, deoarece vacile emit gaz metan și se consumă multă apă cu creșterea lor.

Profesioniștii în sănătate publică și schimbări climatice din Marea Britanie propuneau chiar taxarea suplimentară, din 2025, a producerii cărnii roșii, cu impact negativ semnificativ asupra mediului, pentru a descuraja consumul ei prin prețuri mărite.

Motivul?




O friptură de mușchi de vită braziliană sau argentiniană folosește de 200 de ori mai mult pământ pentru producerea ei și provoacă de 80 de ori mai multe emisii poluante decât o porție de tofu - ce conține la fel de multă proteină, dar de origine vegetală.

Campaniile pentru noile diete alimentare recomandate la nivel internațional vor include etichetarea amprentei de mediu și mesaje promoționale pentru diete mai prietenoase cu planeta.

Găsiți aici mai multe informații pe această temă:

Și aici:

Dăm friptura pe insecte?




Consumul de insecte uscate sau congelate este doar un moft, un tabu alimentar sau un obicei acceptabil pentru români?

Lăcusta călătoare și viermele de făină sunt primele insecte autorizate pentru comercializare ca aliment în Europa.

Ca snack uscat sau sub formă de ingredient alimentar pudră adăugat în mâncare, insectele pot fi o sursă alternativă de proteine, având un conținut nutritiv bogat de grăsime, vitamine, fibre și minerale, spun specialiștii.

Ați include insectele în meniul vostru zilnic pentru a facilita tranziția omenirii la un sistem alimentar mai sustenabil?

Sau ar fi doar o formă de snobism alimentar, încercată poate din curiozitate sau plictiseală, atâta timp cât în Europa ne bucurăm încă de abundență alimentară și există o diversitate de alte surse de proteine de origine animală și vegetală?

Calculează-ți amprenta ecologică anuală!

În funcție de obiceiurile tale alimentare și de cumpărare, exerciți o presiune mai mică sau mai mare asupra ecosistemelor. Ale

gerea unei diete bazate preponderent pe plante este una dintre cele patru măsuri pe care fiecare om le poate lua pentru a-și reduce amprenta de carbon. Utilizând următorul calculator online, https://green-report.ro/amprenta-ecologica-calculator/ îți poți calcula amprenta ecologică.

24 afișări0 comentarii

Postări conexe

bottom of page