top of page

Gatind acasa nu iesi mai bine decât comandând mâncare de la restaurant

Actualizată în: 31 mar. 2023



Astăzi m-am decis să scriu despre una dintre prejudecățile celor care nu obișnuiesc să iasă regulat la masă în oraș: percepția greșită că te costă mult mai mult să mănânci la un restaurant decât să îți cumperi tu ingredientele de la supermarket sau din piață și să gătești apoi acasă.

Vă spun de la început care este realitatea verificată de mine: nu ieși mai bine gătind acasă. Poate suna fals, dar doar pentru cei ce iau în considerare strict costul de achiziție al ingredientelor. Ceea ce e incomplet și greșit.

Haideți să detaliem ce înseamnă să gătești o mâncare elaborată, cu multe ingrediente sau o supă ori o ciorbă la tine acasă.

În primul rând, trebuie să planifici ce vei găti cu o zi înainte sau în dimineața acelei zile, în orele tale cele mai productive, când ai energia intactă. Să te gândești zi de zi ce vei găti astăzi, mâine, poimâine poate deveni o treabă dificilă și obositoare, mai ales dacă dorești să fii creativ și să nu mănânci prin rotație aceleași trei-patru preparate în fiecare săptămână. Majoritatea dintre noi suntem în căutare de noutate, provocare și diversitate, chiar și atunci când vine vorba despre papilele noastre gustative.

Apoi, trebuie să cunoști rețeta, modul de preparare și să-ți întocmești lista de ingrediente.

Urmează aprovizionarea: deplasarea la magazin și la piață, găsirea unui loc de parcare, consumul de benzină, alegerea și transportul ingredientelor până acasă. De multe ori nu găsești toate cele 10-12 ingrediente și condimente necesare pentru o mâncare elaborată în același loc și ești nevoit să colinzi prin piață și prin mai multe magazine alimentare pentru acest lucru, mai ales dacă dorești să gătești cu ingrediente proaspete, la fel ca la restaurant.

Să zicem că ai ajuns cu sacoșa plină acasă. Urmează spălarea cărnii, curățarea legumelor și pregătirea ingredientelor. Abia apoi te apuci efectiv de gătit - care poate dura două-trei ore pentru o ciorbă sau un felul doi mai iscusit.

Trebuie să te gândești bine câte porții vrei să faci, câte zile va mânca familia ta din aceeași mâncare, că doar vrei să eviți risipa alimentară și să nu ți se strice mâncarea în frigider. De câte ori vi s-a acrit ciorba sau supa după trei-patru zile sau v-ați săturat de același gust și ați aruncat jumătate din ceea ce ați gătit cu efort?

Statisticile arată clar că românii aruncă cel mai frecvent alimente gătite (mai des chiar decât pâinea veche), iar cea mai mare risipă de alimente o produc chiar consumatorii individuali și familiile din mediul urban.

Cu cât e mai mică familia, cu atât riscul risipei alimentare e mai mare. Cei care locuiesc și se gospodăresc singuri (burlacii, văduvii) și familiile tinere cu copii câștigă cel mai mult timp mâncând la restaurante.

Crezi că povestea se oprește aici, o dată ce ai gătit mâncarea? Nici vorbă. Urmează corvoada spălatului vaselor, strânsul resturilor alimentare și dusul gunoiului la pubelă. Și apoi, peste câteva zile, trebuie să o iei din nou de la capăt.

Ați calculat vreodată câte ore vă ia întreg procesul, de la planificare, aprovizionare, preparare până la servire, debarasare și curățenie după meseni? Cel puțin 6 ore pentru un fel de mâncare elaborată.

Costul de oportunitate al mâncatului la restaurant față de gătitul acasă


M-am uitat peste statisticile oficiale ale INS referitoare la salariul mediu net pe oră în diverse sectoare ale economiei în luna ianuarie 2022 și am calculat costul de oportunitate.

Un angajat care lucrează full time (în medie 167,33 ore/lună) câștigă în medie lunar 8.940 lei net în servicii informatice (IT), un salariat din administrație sau din sănătate face peste 5.000 de lei.

Atunci, de ce să nu plătești manopera unui profesionist din industria ospitalității care să gătească cu drag și talent pentru tine, în timp ce tu faci ce știi mai bine, activitățile la care te pricepi și câștigi astfel mult mai mulți bani decât ai economisi gătind singur?

De la restaurant comanzi doar câte porții vrei să mănânci chiar atunci, timpii de livrare și servire sunt predictibili, poți mânca la ore fixe, ambalajele și tacâmurile sunt individuale și pot fi direct aruncate la gunoi după consumarea mâncării, astfel încât scapi și de spălatul vaselor și poți avea un program mult mai lejer și o viață comodă.

La Casa Bunicii, un bucătar profesionist gătește pentru tine, iar tu ai timp pentru cei dragi

Nu toată lumea știe să gătească, nu tuturor le place să gătească, nu oricine se pricepe să asezoneze condimentele și verdețurile aromatizate care dau gustul deosebit al mâncării. Comandând de la Casa Bunicii, economisești timp și îți externalizezi toate grijile gătitului.

Varietatea preparatelor din meniul de la Casa Bunicii este mult mai mare decât ceea ce ai putea tu găti acasă, astfel încât, dacă dorești, poți mânca în fiecare zi altceva pe parcursul unei luni întregi.

În plus, atunci când vii la cină la Casa Bunicii, cu familia sau cu prietenii, experiența și atmosfera fac diferența față de masa întinsă acasă. Atmosfera înseamnă muzica ambientală sau live, facilitățile și locurile de joacă pentru copii. Senzația că ești la Rugă cu prietenii și vecinii o poți trăi la noi în fiecare week-end.

La aniversări, petreceri sau evenimente, atunci când faci cinste pentru că ți-ai cumpărat o casă sau mașină nouă, ai fost avansat în carieră sau ți-ai găsit un job nou, atmosfera de la restaurant este total diferită față de bătaia de cap presupusă de organizarea unei petreceri acasă la tine pentru un grup de 10-15 persoane.

Logistica unei petreceri sau a unui eveniment de familie nu este de ici, de colo, iar experiența restaurantelor ce organizează evenimente bate de departe orice gospodină amatoare. De la planificarea și pregătirea unei mese cu antreuri, supe, preparate de bază și desert sau asezonarea vinului cu mâncarea până la găsirea unui loc unde invitații să-și lase hainele și pantofii, o petrecere acasă poate să se transforme într-un coșmar, mai ales dacă vrei să-ți impresionezi invitații. Ai suficientă veselă și tacâmuri de același fel? Cât durează să servești, să debarasezi masa și să speli vasele după 15 invitați și cinci feluri diferite de mâncare, plus să aspiri casa și înainte, și după eveniment?

Noi, la Casa Bunicii, facem zilnic toate acestea într-un mod profesionist, cu zâmbetul pe buze, pentru sute de oaspeți. Aici avem electrocasnicele profesionale, procesele și procedurile tehnologice verificate și validate în timp, rețetele bunicii testate și apreciate de mii de clienți.

La Casa Bunicii fiecare client fidel are deja preparatele lui preferate pe care le comandă special de la noi. De exemplu, șnițelul de pui Casa Bunicii cu cartofi Casa Bunicii este unul dintre aceste preparate aflate în topul preferințelor.

Carnea de pui este preparată pe grătar, nu prăjită în baie de ulei, șnițelul este gratinat, servit cu un sos bogat pregătit pe bază pe roșii proaspete și mozzarella, iar cartofii sunt preparați într-un mod unic, cu praz și smântână.

Noi am pus pe piață primii această rețetă în Timișoara, precum și multe altele și suntem mândri să spunem că de la noi s-au inspirat nu doar consumatori individuali, ci chiar și alte restaurante.

183 afișări0 comentarii

Postări conexe

Comments


bottom of page