top of page

Cum asociem mancarea de la Casa Bunicii cu vinul

Actualizată în: 31 mar. 2023

Preparatele tradiționale de la Casa Bunicii merg bine împreună cu vinurile bune


Vrei să știi cum să asociezi într-un mod fericit și satisfăcător pentru papilele tale gustativele preparatele noastre de mâncare tradițională - bune, sățioase și gustoase - cu sortimentele de vin oferite de Casa Bunicii?


Am decis să vă spunem câte ceva despre povestea vinurilor din două crame partenere - Thesaurus Wines și Pivnițele Birăuaș - și să vă oferim recomandările profesioniștilor oenologi privind asocierea potrivită a felurilor de mâncare din meniul Casei Bunicii cu vinurile listate în restaurantele noastre.


Atât Thesaurus Wines, cât și Pivnițele Birăuaș sunt crame boutique artizanale care pregătesc vinuri naturale, premium, în cantități mici, dar de calitate înaltă.


Am selectat 12 preparate tradiționale din meniul Casei Bunicii, foarte populare în rândul clienților noștri fideli și i-am rugat pe vinificatorii Călin Moica și Mirian Mircov să ne propună sortimentele de vin cu care consideră că se armonizeaza bine:

  1. Pui cu sos de vișine

  2. Pui cu sos de mărar

  3. Chiftele marinate cu pireu de cartofi

  4. Gulaș unguresc și/sau vienez

  5. Spatzle (paste) cu carne, cu costiță, cu brânză, cu hribi sau vegetariene

  6. Fasole frecată cu ceapă prăjită

  7. Sarmale

  8. Șnitel de pui Casa Bunicii cu sos de soșii și mozzarella

  9. Platou tradițional cu cârnați, clisă și șonc

  10. Legendele toamnei (piept de rață rumenit cu prune)

  11. Cotlet de porc Tomahawk cu mămăligă

  12. Ciuspaius (mâncare) de dovleac



Pivnițele Birăuaș: O manufactură de vinuri roșii premium, cu o istorie fantastică


Mirian Mircov, proprietarul și oenologul Pivnițelor Birăuaș, producător de vinuri premium românești cu o istorie bogată din zona fantastică a podgoriei Minișului, ne-a oferit recomandările sale de asociere a preparatelor Casei Bunicii cu vinurile listate în restaurant:


"Avem patru vinuri Pivnițele Birăuaș listate în restaurantele Casa Bunicii pe care le-am asociat cu preparatele tradiționale preferate de clienții voștri: două Pinot Noir - dintre care unul roșu și unul rose și două Cabernet Sauvignon - cel din 2017, mai tânăr, modernist, ușor de înțeles de consumatori și potrivit pentru preparatele ceva mai ușoare sau mai puțin consistente și cel din 2016, potrivit pentru mâncărurile mai grele, gătite cu slănină și grăsime, ca în Banat.


Pentru puiul cu sos de vișine, pentru cel cu sos de mărar și pentru pieptul de rață rumenit cu prune am ales Stein Pinot Noir 19, un vin cu corp mediu ale cărui caracteristici primare includ fructele roșii (cireșe, vișine și prune), potrivit pentru carnea de pasăre, mai puțin grea și pentru sosurile dulci, fructate.


La gulașul unguresc sau vienez, spatzlele cu ragu și hribi și platoul tradițional cu cârnați și clisă am asortat Clasic Pivnițele Birăuaș 2016 Cabernet Sauvignon, un vin mai matur, care depășește ca și corporalitate Pinot Noir-ul, care s-a maturat mai mult timp în lemn și s-a învechit la sticlă, numai bun de asociat cu mâncărurile mai grele, grase, consistente. Aromele terțiare de tabacuri rezultate din învechirea lui la sticlă - ce balansează aciditatea naturală din vinurile podgoriei Minișului - îl fac potrivit și cu pastele cu ragu sau ciuperci.


Pentru preparatele vegetariene - fasolea frecată cu ceapă prăjită și mâncarea de dovleac (ciuspais) - am ales roze-ul nostru, un vin potrivit pentru mâncărurile fără carne, dar cu adaos de grăsime vegetală (rântașul cu ceapă caramelizată). Este un vin gastronomic cu corp, cu aciditate înaltă și alcool peste 13,5 grade, care nu e doar un aperitiv, ci e potrivit în combinație cu mâncărurile medii, nici foarte grele, nici foarte ușoare. Caracteristicile lui primare sunt prospețimea fructată, cu un ușor rest de fructoză dulce, care merge bine cu mâncărurile sărate - acestea punând în evidență caracterul vinului nostru Stein Roze 21 (Pinot Noir).


La sarmale, la șnițelul de pui Casa Bunicii cu sos de roșii și mozzarella și la cotletul de porc Tomahawk cu mămăligă am asortat Stein Cabernet Sauvignon 17, un vin mai modernist și îmblânzit în care am extras mai puțini tanin din strugure, bun de match-uit cu paste, pizza și mâncărurile care nu sunt extrem de grele. Dacă sarmalele sunt servite și cu costiță sau slănină prăjită, atunci merge la fel de bine și Cabernet Sauvignon-ul din 2016."

  1. Pui cu sos de vișine - Stein Pinot Noir 19

  2. Pui cu sos de mărar - Stein Pinot Noir 19

  3. Chiftele marinate cu pireu - Stein Cabernet Sauvignon 17

  4. Gulaș unguresc și/sau vienez - Clasic Pivnițele Birăuaș 2016 Cabernet Sauvignon

  5. Spatzle (paste) cu carne, cu costiță, cu brânză, cu hribi sau vegetariene - Clasic Pivnițele Birăuaș 2016 Cabernet Sauvignon

  6. Fasole frecată cu ceapă prăjită - Stein Roze 21 (Pinot Noir)

  7. Sarmale - Stein Cabernet Sauvignon 17

  8. Șnițel de pui Casa Bunicii cu sos de soșii și mozzarella - Stein Cabernet Sauvignon 17

  9. Platou tradițional cu cârnați, clisă și șonc - Clasic Pivnițele Birăuaș 2016 Cabernet Sauvignon

  10. Legendele toamnei (piept de rață rumenit cu prune) - Stein Pinot Noir 19

  11. Cotlet de porc Tomahawk cu mămăligă - Stein Cabernet Sauvignon 17

  12. Ciuspaius (mâncare) de dovleac - Stein Roze 21 (Pinot Noir)

Pivnițele Birăuaș sunt o cramă boutique micro, o manufactură de vin care produce cantități mici de vinuri premium, învechite în butoaie de lemn și maturate la sticlă, fondată acum 20 de ani pe locul unor domenii viticole vechi din 1800, deci cu o istorie îndelungată și frumoasă.


"Domeniile Josef ce ne-au precedat în locația actuală erau unul dintre furnizorii preferați ai Curții Imperiale de la Viena, un statut ce obligă. Folosim terroir-ul fostului domeniu situat în partea de sud a podgoriei Minișului, la adăpostul natural al munților Zărand și în apropiere de lacul Ghioroc, dedicat preponderent vinurilor roșii premium. Stânca masivă aflată sub nivelul suprafeței favorizează vinurile de piatră (Stein) - moderne, prietenoase și echilibrate, dar și pe cele din gama Clasic - mature, elevate și finisate", ne-a explicat d-l Mircov.



Un vin natural și cu personalitate răsplătește încrederea celui care îl savurează. Un vin Thesaurus


David Colin Lockley, oenologul sud-african de la Thesaurus Wines, născut să creeze vinuri pe care le construiește singur, cu mâna lui, în cramă și în podgorie, preferă să producă vinuri roșii maturate în butoi, cu echilibru, finețe și eleganță, dar totuși puternice ca textură, dar și vinuri albe crocante, proaspete, bazate pe fructe.


David a vizualizat preparatele din meniul Casei Bunicii și ne-a propus următoarele asocieri ce i-au fost inspirate de acestea:

  1. Pui cu sos de vișine - Rose-Fleur de Vie, Sauvignon Blanc- Single Vineyard

  2. Pui cu sos de mărar - Naadia, Riesling Italian sau Sauvignon Blanc

  3. Chiftele marinate cu pireu - Cabernet Sauvignon Amadoc sau Amurg

  4. Gulaș unguresc și/sau vienez - Reserve, Cabernet Sauvignon Amurg

  5. Spatzle (paste) cu carne, cu costiță, cu brânză, cu hribi sau vegetariene - Rose-Fleur de Vie, Pinot Noir sau Cabernet Sauvignon Amadoc

  6. Fasole frecată cu ceapă prăjită - Riesling Italian, Sauvignon Blanc sau Rose-Fleur de Vie

  7. Sarmale - Naadia, Sauvignon Blanc sau Rose-Fleur de Vie

  8. Șnițel de pui Casa Bunicii cu sos de soșii și mozzarella -Sauvignon Blanc-Single Vineyard, Naadia

  9. Platou tradițional cu cârnați, clisă și șonc - Rose-Fleur de Vie, Cabernet Sauvignon Amurg

  10. Legendele toamnei (piept de rață rumenit cu prune) - Pinot Noir, Rose-Fleur de Vie sau Sauvignon Blanc-Single Vineyard

  11. Cotlet de porc Tomahawk cu mămăligă - Pinot Noir, Cabernet Sauvignon Amadoc

  12. Ciuspaius (mâncare) de dovleac - Naadia, Muscat Ottonel

Călin Moica, administratorul Thesaurus Wines ne-a ajutat să descoperim povestea podgoriei, cramei și vinurilor sale:


"Folosim 5 soiuri de struguri. Trei albe: Sauvignon Blanc - ce produce un vin activ, răcoros, plin de vibrații și cu o aromă fină; Riesling Italian - ce produce un vin bine echilibrat gustativ, cu ușoare arome de tei și miere; Muscat Ottonel - baza de pornire pentru un vin pur, cu arome florale. Și două roșii: Pinot Noir - un strugure prețuit pretutindeni, ce produce un vin charismatic; Cabernet Sauvignon - ideal pentru îmbunătățirea calităților prin îmbătrânire, ce oferă vinuri de culoare roșie-rubinie intensă și cu arome complexe. Pinot Noir-ul nostru este clasat printre cele mai bune trei vinuri de acest tip din întreaga țară.


Vinurile Thesaurus din colecțiile Reserve, Amadoc, Amurg, Fleurs de Vie, Single Vineyard sau Naadia sunt produsul climei și solului specifice Dealurilor Silagiului din Podgoria Buziaș-Silagiu, unul dintre cele cinci centre viticole importante ale Banatului. O zonă cu o tradiție viticolă îndelungată, cu un sol apreciat de mult timp, cu conținut ridicat de oxizi de fier, situat pe o rocă de bază calcaroasă, perfect pentru vinurile roșii maturate în butoaie de stejar.


Majoritatea sunt vinuri seci, cu excepția Muscat Ottonel care este demisec și demidulce și Cabernet Sauvignon Amurg care este demisec.


Avem o viță tânără, replantată, aflată pe rod din anul 2010, ce valorifică poziționarea bună, cu expunere ideală la soare și experiența oenologului sud-african 'who has a lot of vintages under his belt', dobândită în Africa de Sud, California, Crimeea și România și care lucrează personal solul și vița, o taie, o ghidează și o pregătește pentru rod, alege cu discernământ strugurii potriviți din recolta anului pentru a scoate ce e mai bun din fiecare dintre ei.


Folosim modalități de cultivare adaptate la condițiile meteo locale și lăsăm natura să își facă treaba așa cum știe ea mai bine, fără a stopa sau forța dezvoltarea strugurilor prin soluții chimice, chiar dacă asta înseamnă că nu vom obține în fiecare an exact același vin.


Un vin unic, natural, corect, premium, veritabil și cu personalitate, care respectă mereu eticheta și canoanele la care tindem: să răsplătească pe măsură încrederea celui care îl bea".



59 afișări0 comentarii
bottom of page