top of page

Hagymas Rostelyos, sau gratar înabusit cu ceapa

Actualizată în: 31 mar. 2023

Sunt seri in care ne grăbim cu toții spre casă și avem nevoie de o rețetă rapidă, ușor de făcut

și necostisitoare. In volumul 1 de Zestre culinară am inclus o rețetă ardelenească pe care am cules-o in Rimetea de la gazda mea. Inițial nu era in plan să pun această rețetă in carte, insă am schimbat planul imediat ce tanti Sarika ne-a gătit-o la cină. Avem nevoie de rețete simple, din puține ingrediente și care adună familia la masă in seri obișnuite de săptămână. Astfel de rețete se pierd mult mai ușor, fată de rețetele clasice. Pentru că este atât de la indemână de făcut incât nimeni nu se gândește că trebuie scrise. Friptură de porc, poate mai bine zis Grătar de porc, inăbușit in ceapă sau Hagymas Rostelyos e numele rețetei. Feliile de pulpă de porc bătute bine cu bătătorul de carne să fie fragede și condimentate se dau prin făină și se prăjesc in untură uniform. In aceeași cratiță se călește ceapa pestișori, se adaugă boia, se acoperă cu apă călduță și apoi se lasă să se inăbușească sub capac. In timp ce carnea devine suculentă, fragedă, fierbi și cartofii cuburi pe care ii servești natur. Eventual cu pătrunjel. Merge pâine de casă și o salată de gogoșari in oțet. Așa se mănâncă la Rimetea.

Și voi aveți rețete de familie care s-au pierdut pentru că erau foarte simple de făcut și reținut incât nimeni nu le-a consemnat?


Text preluat, cu mulțumiri, de la Fata care gateste cu flori.

Romana Rista este autor și Diplomat culinar. Provine dintr-o familie cu origini multi-etnice, din Crișana și Banatul românesc și maghiar, dar și din Polonia și Ucraina de azi. A studiat Jurnalistica la Timișoara. Este inițiatoarea și promotoarea gastronomiei românești privită din prisma diversității și multiculturalității etnice, iar anul acesta se împlinesc zece ani de când a devenit cunoscută drept Fata care gătește cu flori, brand sub care comunică in online.


Romana Rista este autoarea Caietului de rețete săsești (2017) și a Colecției de patrimoniu național ”ZESTRE CULINARA - rețete de colecție din satele românești”, primele două volume (2018, 2019), vândute deja în peste 150.000 de exemplare. Romana Rista se definește ca un autodidact și lucrează în prezent la noua ei carte despre identitatea si patrimoniul culinar ale României. O puteți urmări pe Social Media, aici.


207 afișări0 comentarii

Postări conexe

Comments


bottom of page