top of page

Cum sa planifici si sa organizezi o masa festiva la o sala de evenimente?

Actualizată în: 31 mar. 2023

Ghid pentru clientii înelepti si chibzuiti


Dacă vrei ca evenimentul tău să iasă bine, îți recomandăm să adopți modul de lucru și de

organizare ce îți este propus de restaurantul tău preferat.


Unii clienți pornesc de la ideea greșită de a impune ei totul, de la meniu până la amplasarea meselor. Alții vor să lase invitaților lor libertate totală în a-și alege felurile de mâncare și băutură dorite din oferta generală a restaurantului.


Ambele abordări sunt rețeta sigură a unei catastrofe. De ce?


Clienții nu cunosc bucătăria internă din spatele organizării unui eveniment de succes. Nu stiu ce presupune organizarea corecta intr-o sala de evenimente.

Un restaurant precum Casa Bunicii, de exemplu, după 13 ani de lecții învățate din experiențe multiple și variate, știe cum e mai bine să procedezi. De aceea, le recomandăm clienților să se lase ghidați de profesioniști, să se lase pe mâna noastră.


De la alegerea unui meniu de nunta (si nu numai) echilibrat până la stabilirea orelor și ordinii de servire, așezarea la mese, numărul optim de ospătari necesari pentru a servi un anumit număr de invitați sau încadrarea în bugetul alocat unui eveniment, avem răspunsuri validate de practică pentru toate întrebările voastre.


Meniurile prestabilite



Dacă lăsați invitații să-și comande ce vor, până la urmă răspunderea pentru întârzierile în servire va cădea pe spatele restaurantului. Invitații nu vor ști că organizatorii evenimentului au impus această variantă, ci doar vor constata că așteaptă prea mult după mâncare. Ei vor învinovăți restaurantul, dar și reputația gazdei va avea astfel de suferit.


Începând cu grupuri mai mari de 12 invitați, ar fi preferabil să alegeți în avans atât gustările cu care veți începe masa, cât și întregul meniu. Puteti alege si platouri aperitive care arata foarte bine atat servite la farfurie cat si sub forma de bufet suedez.

Dacă nu veți proceda astfel, poate dura 20 de minute pentru un ospătar doar pentru a explica fiecărui invitat preparatele din meniu și a lua comenzile individuale.


Odată ajunse comenzile la bucătărie, se poate constata că fiecare invitat a dorit ceva diferit față de restul grupului și astfel 20 de persoane au comandat 20 de preparate diferite. E cu totul altceva să pregătești câte o porție din 20 de preparate diferite decât 20 de porții din același preparat.


Orice bucătărie de restaurant are o capacitate limitată de pregătire a unui număr maxim de preparate, dată de numărul de ochiuri de aragaz. Ca atare, decizia de a lăsa invitaților libertate totală de alegere poate da peste cap nu doar evenimentul vostru, ci toate celelalte mese din restaurant, ocupate de persoane care nu participă la petrecere.


Ca o regulă în restaurant, dacă vin deodată 20 de persoane și fiecare comandă a la carte,


celelalte mese ocupate de două sau patru persoane vor avea întotdeauna întâietate în fața comenzii stufoase, iar voi veți aștepta mai mult.

În zilele de weekend foarte aglomerate, riscul de a apărea gâtuiri și blocaje la servire este și mai ridicat.


În schimb, un meniu prestabilit înseamnă predictibilitate atât pentru bucătărie - care se poate organiza în detaliu înainte de a veni invitații la masă, cât și pentru o servire ireproșabilă. De asemenea, veți avea și o predictibilitate financiară a bugetului alocat pentru mâncare și băuturi. Dacă fiecare invitat își va da frâu liber fanteziilor neîmplinite și va comanda cele mai scumpe și sofisticate preparate și cocktail-uri din meniul a la carte, la final veți depăși cu mult bugetul estimat.

Un meniu prestabilit, propus de către restaurant, va ușura servirea și va asigura confortul musafirilor - care nu vor primi preparatele reci și cu mare întârziere.


Și locația meselor este bine să fie aleasă în funcție de recomandarea restaurantului. O sala de evenimente si un restaurant au moduri diferite de aranjare.

În momentul în care clienții insistă pentru o anumită zonă a restaurantului care li se pare lor mai atractivă, de foarte multe ori aceasta nu este potrivită pentru organizarea evenimentului deoarece, chiar dacă încap toți invitații, nu vor exista suficiente căi de acces pentru ospătari pentru a servi și debarasa masa, iar musafirii nu vor putea să părăsească locul lor de la masă pe toată durata evenimentului fără a deranja toate persoanele din jurul lor.



Sfaturi practice pentru organizarea unui eveniment


■ Când dați comanda, ar fi bine să cunoașteți cât mai precis data în care doriți să organizați evenimentul sau măcar un interval restrâns - cel puțin ceva de genul "unul dintre ultimele două weekenduri ale lunii".

■ Organizatorul trebuie să poată preciza exact numărul de invitați și de porții.

■ Este întotdeauna util să știm dacă există invitați cu diete sau nevoi speciale, de exemplu vegetarieni, vegani, alergici la gluten sau lactoză.

■ Țineți legătura constant cu restaurantul pe perioada dinaintea evenimentului și anunțați din timp orice modificări cu privire la dată, meniu sau număr de invitați.

■ Cu cât veți stabili ferm dinainte detaliile evenimentului, cu atât vă veți bucura de o rapiditate a pregătirii și servirii mâncării și un cost mai redus dat de predictibilitatea bugetului alocat pentru mâncare și băutură.


Pentru evenimente deosebite in aer liber la Crama Thesaurus din Buzias, vizitati si www.thesaurusevents.com

Pentru evenimente in Timisoara cum ar fi nunta, botez sau cununie civila, Casa Bunicii are cate o sala de evenimente in fiecare dintre restaurante. Fiind in general potrivite pentru grupuri mai mici, de pana in 40-50 de persoane, la restaurantul Casa Bunicii din Dumbravita putand acomoda pana la 100 de persoane.

594 afișări0 comentarii

Postări conexe

bottom of page