top of page

Pentru Restaurantul Casa Bunicii, copiii nu sunt un deranj, ci o bucurie a întâlnirii sau revederii

Actualizată în: 31 oct. 2022



Casa Bunicii este un loc in care cei mici sunt bineveniti, indiferent ca au doua sau patru picioare.


Acum ceva timp, când aveam un copil foarte mic, întâmpinam personal dificultăți atunci când doream să ies în oraș împreună cu el la diverse restaurante. Problemele erau multiple: nu aveau scăunele adaptate pentru copii, lipseau jucăriile, iar cel mic se plictisea rapid.


Meniul nu era potrivit pentru pofta de mâncare a unui copil, o porție de adult era mult prea mare, iar dacă decideam să împart porția mea cu el, nu îmi mai ajungea mie. Fie mă costa prea mult și risipeam a doua porție comandată, fie nu era suficientă mâncare pentru mine.


Făceam deci parte din parintii chinuiti pentru care am gândit Casa Bunicii: un local pentru familiile tinere cu copii care apreciază gustul tradițional al mâncărurilor locale ca la bunica, cu care au crescut din copilărie.


Am înțeles și resimțit exact prin ce trece un tătic, o mămică sau un cuplu tânăr atunci când vrea să ia masa în oraș, să se bucure de o clipă de intimitate și o conversație la masă, să scape de efortul gătitului, însă nu are cu cine lăsa copilul acasă.

În afară de McDonalds, nimeni nu mai oferea în Timișoara la acel moment facilități adaptate și meniuri gândite pentru părinți și copii.


Mi-am dat seama că este o oportunitate, o nișă liberă de piață ce merită valorificată.

Casa Bunicii pune în centrul designului său ambiental un loc de joacă generos și primitor atât în grădină, pentru clipele însorite, cât și în interiorul fiecărui restaurant - și în cel din Timișoara, și în cel din Dumbrăvița. Copiii au la dispoziție felurite jocuri și jucării, Lego și mașinuțe pentru băieței, dar și păpuși și mobilier de bucătărie pentru fetițe.

În aer liber avem leagăne și tobogane, iar la mese oferim atât scăunele pe mărimea copiilor, cât și hârtie de colorat și creioane colorate cu care copiii să deseneze și să își ocupe timpul în mod plăcut în așteptarea mâncării.


Meniul cu gramaj redus - potrivit pentru copiii preșcolari - este oferit gratuit din partea casei, de luni până vineri, așadar în toate zilele lucrătoare, cu condiția ca părintele să își comande cel puțin un fel de bază. Practic, la fiecare fel de bază comandat de un adult, Casa Bunicii oferă gratuit un meniu de copil.


Știm cu toții că bunica este întotdeauna bucuroasă de oaspeții dragi și îndelung așteptați. Iar bucuria bunicii se simte și se vede în felul cum gătește pentru nepoți, cum îi primește în casă și îi poftește la masă. Bunica știe să își răsfețe nepoții cu tot ce le place lor mai mult.

De aceea, nu e niciodată un deranj pentru Bunica atunci când familiile tinere vin la masă însoțite de copii, ci e mereu o bucurie ce ne confirmă faptul că tinerii moderni din mediul urban înțeleg și apreciază oferta noastră, gândită special pentru ei.


Acest lucru se vede din faptul că aleg să revină constant în restaurantele noastre atât pentru a lua masa în familie în zilele lucrătoare, cât și pentru a sărbători aici zilele de naștere sau onomastice și toate celelalte evenimente fericite din familie.


Ospătarii noștri sunt special instruiți pentru a povesti despre toate facilitățile și serviciile noastre pentru familiile tinere cu copii imediat după sosirea oaspeților în restaurant.

Un mic detaliu - care contează mult, însă - e și faptul că în toaleta pentru femei este amplasată o măsuță special pentru schimbat scutece.


Uneori e greu să împăcăm perfect misiunea Casei Bunicii cu așteptările clienților care nu sunt obișnuiți cu energia și prezența unui copil

Într-adevăr, uneori copiii îi deranjează pe clienții pretențioși care își doresc să ia o cină romantică în cuplu sau să poarte o conversație de business sau personală în liniște, la masa de prânz. Dar am ales să ne asumăm în mod deliberat acest risc, iar aceasta este o sursă importantă de diferențiere și poziționare a restaurantelor noastre din Timișoara și Dumbrăvița.

Sunt momente de alergare și zbânțuială când poate părea că e haos, mai ales vara sau în weekend, atunci când restaurantul este plin și la locul de joacă se întâlnesc mai mulți copii din diferite familii, care nu se cunosc bine între ei. Dar e un haos distractiv și plăcut, ca pe corabia piraților.


Poate trebuie să vorbești pe un ton ceva mai ridicat pentru a purta o conversație, poate nu este chiar o liniște mormântală și unii chiar zic că au năvălit tătarii, dar până la urmă este ceva specific pentru o casă a bunicii îngăduitoare și iubitoare, care încurajează familiile tinere cu copii mici să nu renunțe la ieșitul în oraș.


Îi îndemnăm pe ceilalți clienți să fie îngăduitori și toleranți, știind de la început că uneori pot nimeri într-o atmosferă mai antrenantă. Să își aducă aminte că și ei au fost copii sau au avut copii mici și că joaca face parte din viață și din creștere.

Încercăm să îi învățăm pe copii să nu se joace prea mult în afara locului de joacă ce le este dedicat în interiorul și în grădina restaurantului, să nu rupă florile din grădină, să nu se urce în smochin, să nu tragă de garduri, să nu arunce cu pietriș în iazul cu pești.

De aceea, amplasăm mesele părinților cât mai aproape de locul de joacă, pentru ca aceștia să stea cu un ochi pe copii, să îi observe și să poată să țină lucrurile sub control atunci când riscă să o ia razna și să apară mici boacăne.


Casa Bunicii permite accesul clienților cu animale de companie, fiind un local "pet friendly"


Am constatat în timp că iubitorii de animale sunt niște stăpâni și clienți responsabili, care cunosc bine regulile și își țin companionii patrupezi în lesă, dresându-i pentru a nu-i deranja pe ceilalți clienți.

Angajații de la Casa Bunicii au grijă să fie mereu disponibile caserole pline cu apă proaspătă, de unde animăluțele însetate să-și poată astâmpăra setea.


Be more relax & chill


În zilele noastre, mersul la restaurant nu mai este un eveniment special, rar precum revelionul. A devenit ceva aproape banal, parte din cotidian. De aceea, majoritatea oamenilor s-au relaxat ca atitudine, și-au mai redus din pretențiile excesive, iar cei mai umblați prin lume, mai ales în străinătate, sunt și cei mairelaxati.


Doar cei mai puțin ieșiți din casă au rămas mai dificili și pretențioși atunci când dau cu ochii într-un restaurant de un copil vesel sau un animal de companie drăgălaș. Bunica îi iubește însă pe toți și încearcă să împace pe toată lumea.


De aceea, poate ar fi frumos și bine ca toate lumea să cunoscă regulile de bune maniere din restaurantele kids&pet friendly, un fel de 7 ani de-acasă adaptați la comunitatea dintr-un local.


Care sunt sfaturile de care ar trebui să ținem cont atunci când mergem cu copilul la restaurant


Pentru ca ieșirea pe care ne-o dorim relaxantă să nu se transforme într-un adevărat circ și să nu devină motiv de ceartă și neplăceri:

  • Încercați să găsiți în restaurant un loc liniștit, mai retras, unde zgomotul să nu-l deranjeze pe micuț și nici el pe ceilalți.

  • Uneori, singura metodă pentru a liniști un copil cu vârsta până la 2 ani este să ieșiți cu el afară din restaurant la o scurtă plimbare în jurul localului (atunci când legănatul în brațe nu mai dă roade).

  • În cazul copiilor peste 2 ani, ar fi indicat ca, atunci când ajungeți în restaurant pentru prima oară, să faceți un tur al localului împreună cu copilul pentru a-i satisface curiozitatea și a-l familiariza cu împrejurimile, terasa, locul de joacă și grădina.

  • Încercați să vă planificați ieșirea în oraș după ce copilul și-a făcut somnul, atunci când este odihnit și bine dispus. Un copil obosit devine mofturos și mai dificil de mulțumit.

  • Este preferabil să mergeți la restaurant cu copilul atunci când nu se duce toată lumea, când nu e ora de vârf, iar copilul se poate desfășura mai în voie.

  • Cel mai bine este să vă asigurați că în meniu există și preparate familiare, la care copilul de obicei nu face mofturi, cum ar fi chiftele marinate, paste cu sos roșu sau șnițel cu cartofi prăjiți.

  • Comandați mai întâi meniul pentru copii, pentru ca acesta să vină odată cu antreurile sau cu băuturile voastre. Astfel, mâncarea va avea destul timp să se răcească ca să nu se ardă copilul, îi vei putea tăia în bucățele carnea, iar cel mic nu va mai fi irascibil din cauza foamei. Doar știți, copiii au mai puțină răbdare decât adulții.

  • Până vine mâncarea, puteți comanda o apă, un ceai sau un sirop natural de fructe - pe care să i le puneți apoi în sticluța specială - sau puteți să îl îmbiați la colorat, pentru a-i distrage atenția de la alte ispite din restaurant.

  • Dacă micuțul devine prea plictisit, îl puteți scoate zece minute la plimbare în jurul restaurantului, până se liniștește, după care puteți reveni cu el la masă. Între timp, a sosit și meniul copilului.

  • Bunele maniere interzic schimbarea scutecului în interiorul restaurantului. Pentru asta vă rugăm să mergeți la toaleta femeilor, unde aveți o măsuță destinată special acestui scop și puteți schimba copilul cu discreție.

  • Când copilul dă semne că e obosit sau plictisit, când plânge și este agitat, uneori e mai bine să scurtați vizita, iar mâncarea neconsumată poate fi luată la pachet.

  • Nu certați copilul în public dacă face ceva greșit sau se murdărește. Copilul s-ar putea simți rușinat și umilit. Mai bine îi explicați pe un ton calm cum ar trebui făcut un anumit lucru, pentru a evita anumite greșeli în viitor.

  • Practicați intensiv manierele la masă la dumneavoastră acasă, înainte de a merge cu un copil la restaurant. Va ști astfel cum să folosească tacâmurile și șervețelele, să nu se joace cu mâncarea, să nu vorbească atunci când are gura plină sau să refuze politicos un fel de mâncare ce nu îi place.

  • Încă din momentul în care învață să mănânce singur, micuțul trebuie ținut sub observație și ajutat să deprindă obiceiuri frumoase, antrenându-l prin jocuri și arătându-i cum se face corect: "Uite, furculița în stânga, cuțitul în dreapta".

  • Și, nu în ultimul rând, învățați copilul să relaționeze bine cu alți copii, să nu pună întrebări jenante adulților, să nu râdă și să nu își bată joc de alți oameni sau de alți copii.

Cum mănâncă frumos un copil bine educat

  • Nu bate în masă, în pahare sau farfurii cu tacâmurile (sau cu orice altceva).

  • Nu gesticulează cu tacâmurile în mână.

  • Știe de acasă cum să utilizeze fiecare tacâm.

  • Dacă mâncarea este fierbinte, nu suflă zgomotos în ea, ci așteaptă cuminte să se răcească.

  • Copilul trebuie să mănânce încet, cu înghițituri mici și dese.

  • Știe să mestece foarte bine mâncarea pentru a nu se îneca.

  • Nu ține cu mâna farfuria din care mănâncă.

  • Nu o înclină pentru a lua ultima picătură de ciorbă sau de supă.

  • După ce a terminat de mâncat, aranjează furculița și cuțitul pe mijlocul farfuriei. Abia apoi se poate reîntoarce la joacă.

Puteți găsi și alte reguli aici:

  • Bune maniere si reguli de care sa tii cont cand mergi cu copilul la restaurant in functie de varsta

  • Bune maniere si reguli pe care orice copil trebuie sa le stie https://baby.unica.ro/bune-maniere-reguli-pe-care-orice-copil-trebuie-sa-le-stie-133687.html

  • Lectie rapida de bune maniere

213 afișări0 comentarii

Postări conexe

bottom of page